• Τηλέφωνο : 210 2481248
  • Email Us : info@e-epistimones.gr
  • Account

Διαδικτυακός Εκφοβισμός- Bullying μέσω Διαδικτύου

Ο όρος Διαδικτυακό bullying ή διαδικτυακός εκφοβισμός (αγγλικά: Cyberbullying) αναφέρεται στον εκφοβισμό, την απειλή, την ταπείνωση ή την παρενόχληση παιδιών, προεφήβων και εφήβων, που δέχονται μέσω της χρήσης του Διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων, είτε άλλων ψηφιακών τεχνολογιών από συνομηλίκους τους ή και μεγαλύτερους. Συχνά ο διαδικτυακός εκφοβισμός δεν αναφέρεται μόνο σε ανήλικα άτομα, αλλά και σε ενηλίκους.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι οπωσδήποτε πράξη επιθετικότητας τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς. Έχουμε δει πολλά περιστατικά, που παιδιά πέφτουν θύματα τέτοιου εκφοβισμού. Κάποια παιδιά από τότε που δημιουργήθηκαν τα κινητά τηλέφωνα με κάμερα δεν τα  χρησιμοποιούσαν πάντα καλοπροαίρετα. Αρκετά παιδιά με σκοπό να «διασκεδάσουν»  φωτογράφιζαν ή μαγνητοσκοπούσαν, άλλα παιδιά με σκοπό να τα γελοιοποιήσουν  και να δημοσιοποιήσουν βίντεο ή φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο παρά την θέλησή τους. Εξαιτίας αυτού του φαινόμενου απαγορεύτηκαν και τα κινητά τηλέφωνα όπως και οι φωτογραφικές μηχανές στα σχολεία, στην προσπάθεια να προστατευτούν οι μαθητές από τέτοιες μορφές εκφοβισμού. Δυστυχώς αυτό δεν ήταν αρκετό, καθώς το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού εξακολουθεί να συμβαίνει και να μετράει χιλιάδες θύματα και θύτες καθημερινά.

Ο λόγος που συνήθως οι νέοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον Διαδικτυακό εκφοβισμό είναι επειδή βρίσκονται σε μία ευάλωτη ηλικία και βιώνουν πολύ έντονα συναισθήματα όλα τα συναισθήματα.  Κάποια από αυτά είναι ο θυμός, η απόγνωση και η λύπη. Αυτά τα έντονα συναισθήματα συχνά οδηγούν τα παιδιά στην εκδίκηση, η οποία  μπορεί να προέρχεται τόσο από τις προβληματικές σχέσεις που υπάρχουν στο οικογενειακό περιβάλλον τους όσο και εξαιτίας μιας ευρύτερης κοινωνικής δυσλειτουργικότητας που παρουσιάζει το άτομο.

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται για πολλά άτομα ο Διαδικτυακός εκφοβισμός αποτελεί μορφή ψυχαγωγίας. Στοχεύοντας στην εκδήλωση ποικίλων αντιδράσεων και στην ικανοποίηση αναγκών, που σχετίζονται με την επιβολή εξουσίας και ελέγχου. Μικρότερη πιθανότητα αποτελεί και  η αποστολή μηνυμάτων σε λάθος παραλήπτες μπορεί να αποτελέσει αιτία του φαινομένου.

Οι πιο συχνοί τρόποι που πραγματοποιείται ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι:

·  Επαναλαμβανόμενη αποστολή ηλεκτρονικών ή τηλεφωνικών μηνυμάτων

·  Παρέμβαση και παρενόχληση οποιασδήποτε διαδικτυακής δραστηριότητας του ατόμου

· Δημιουργία ψεύτικων διαδικτυακών προφίλ

· Είσοδος σε προσωπικούς διαδικτυακούς λογαριασμούς του ατόμου

·  Αποστολή φωτογραφιών του ατόμου ή αλλού είδους μαγνητοσκοπημένου υλικού

·  Αποστολή προσωπικών πληροφοριών του ατόμου σε πολλαπλούς παραλήπτες

·  Αποστολή απειλητικών μηνυμάτων σε αλλά άτομα υποκρινόμενοι το άτομο που εκφοβίζεται

·  Υποκίνηση τρίτων για διαδικτυακή παρακολούθηση  παρενόχληση  και  εκφοβισμός ατόμου στο κινητό   ή  στο τάμπλετ.


Σε κάθε περίπτωση ο Διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ένα τρομακτικό έγκλημα που βασανίζει χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά και είναι πολύ σημαντικό να είμαστε όλοι μας σε θέση, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο μας, τον συμμαθητή μας και όποιον το έχει ανάγκη. Η σιωπή είναι συνενοχή.