• Τηλέφωνο : 210 2481248
  • Email Us : info@e-epistimones.gr
  • Account

Τα αδέσποτα ζώα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Τα αδέσποτα ζώα, σκύλοι και γάτες, είναι πλέον μια πραγματικότητα στις αστικές περιοχές της χώρας μας. Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά πολύπλοκη και απαιτεί μια πολύ ευαίσθητη και προσεκτική προσέγγιση. Τα ζώα αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους με αποτέλεσμα να παρατηρούμε τα εξής φαινόμενα:

1.    Τα ζώα περιφέρονται στους δρόμους και τα πάρκα, σχηματίζοντας αγέλες, ή μόνα τους.

2.    Διατρέφονται ελλιπώς, αφού τη διατροφή τους αναλαμβάνουν οι ελάχιστοι ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας.

3.    Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν δεχτεί ποτέ στη ζωή τους κάποιας μορφής κτηνιατρική πρόληψη, με αποτέλεσμα ναι είναι εκτεθειμένα σε κάθε λογής κίνδυνο για την υγεία τους.

4.    Εκτός όμως από τη δική τους υγεία, τα ζώα αυτά είναι πολλές φορές δεξαμενή και διαφόρων μεταδοτικών ασθενειών για τα υπόλοιπα ζώα (λεϊσμανίαση, λευχαιμία και AIDS της γάτας) ή και τους ανθρώπους (λεϊσμανίαση).

Λόγω της κακής εμπειρίας που πιθανόν έχουν από τους ανθρώπους (αφού τα περισσότερα από αυτά έχουν εγκαταλειφτεί), είναι φοβικά με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά.

ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα, μία επιτροπή πολιτών που διακατέχονται από ζωοφιλικά αισθήματα είναι ένα πρώτο βήμα που μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στον τομέα αυτόν. Απαιτείται επίσης η συνεργασία του Δήμου με τα ζωοφιλικά σωματεία και συλλόγους της περιοχής, καθώς και με τους κτηνιάτρους που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα στην περιοχή του Δήμου.

Η Φιλοζωική εφαρμόζει προγράμματα προστασίας αδέσποτων σκύλων σε συνεργασία με δήμους και κοινότητες της Αττικής. Στα πλαίσια των προγραμμάτων αυτών περισυλλέγει, στειρώνει, εμβολιάζει, θεραπεύει και επανατοποθετεί τα αδέσποτα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον. Επίσης επεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη, με χρήση δικών της μεταφορικών μέσων, διασώζοντας τραυματισμένα, κακοποιημένα και άρρωστα ζώα. Η Φιλοζωική αδυνατεί να παραλάβει αδέσποτα από δήμους με τους οποίους δεν είναι συμβεβλημένη, καθώς δεν της επιτρέπεται τέτοια παρέμβαση από το νόμο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου της .

Όλοι μαζί πρέπει να προασπίσουμε τα δικαιώματα των ζώων, να προωθήσουμε τη ζωοφιλία, την προστασία και περίθαλψη άρρωστων και κακοποιημένων ζώων, τη στείρωση, την υιοθεσία τους σε υπεύθυνα άτομα. Επίσης, πιστεύουμε ότι η σωστή ενημέρωση θα βοηθήσει τους συμπολίτες μας να νοιαστούν και να φροντίσουν τα συμπαθητικά τετράποδα όταν αυτά έχουν την ανάγκη τους. Η προσπάθειά όλων μας δεν πρέπει να σταματάει ποτέ αλλά να είναι συνεχής….

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - Στοιχεία επικοινωνίας:

site: http://www.filozoiki.gr/

-Φιλοζωικό κέντρο Κορωπί

Τ.Θ. 120, Τ.Κ. 19400, Κορωπί

τηλ.: 210 6020202, fax: 210 6021353

email: info@filozoiki.gr

-Κτηνιατρείο Νέας Χαλκηδόνας

Αγίων Αναργύρων 34, T.K. 11144, Νέα Χαλκηδόνα

τηλ.: 210 2531977, 210 2581391, fax: 210 2531977